Pod Duklou si pripomenuli 64. výročie Karpatsko-duklianskej operácie

04.10.2008 Svidník

Dukla/Svidník 4. októbra (TASR) - Pietnym aktom kladenia vencov k Pamätníku československých vojakov na Dukle sa dnes za účasti prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ministra obrany Jaroslava Bašku a ďalších hostí uskutočnili ...
Prezident republiky I. Gašparovič a minister obrany J. Baška vyzdvihli poslanie a morálne ocenili tých, ktorí v najkrvavejšej operácii v čase druhej svetovej vojny položili svoje životy v boji proti fašizmu. \"Som presvedčený a verím, že sa dokážeme poučiť zo svojej histórie, aby sme my a naši potomkovia mohli žiť dôstojným a plnohodnotným životom. Takým, po akom určite túžili aj tí, ktorí na tomto mieste položili svoje životy. Vďaka vám... , \" uviedol počas osláv Gašparovič. Zároveň poďakoval priamym účastníkom bojov za ich osobný prínos k oslobodeniu našej vlasti spod fašistického jarma. Dodal, že Karpatsko-duklianska operácia bola v minulosti na jednej strane oslavovaná, na druhej strane často aj zneužívaná na ideologické ciele počas totalitného režimu. \"Nie je našou úlohou ani zámerom ju využívať na politické ciele. Každý položený život prispel k porážke nepriateľa hitlerovského Nemecka, urýchlil koniec vojnového besnenia a prispel k oslobodeniu Slovenska, \" doplnil prezident. Podotkol, že dnes si verejnosť a hlavne mladá generácia plne neuvedomuje útrapy a obete, ktoré bolo potrebné priniesť pre slobodu a demokraciu.
\"Začiatok októbra sa každoročne spája s pripomenutím si hrdinstva tých, ktorí v Karpatských lesoch prelievali svoju krv za našu slobodu. Deň obetí Dukly a 64. výročie Karpatsko-duklianskej operácie nám dáva priestor, aby sme si pripomenuli udalosti a boje, ktoré priniesli obom stranám veľké utrpenie a ťažké straty na životoch, \" povedal v prejave k prítomným minister Baška.
Oslavy spomínaného výročia a Dňa obetí Dukly, ktorý pripadá na 6. októbra, pokračovali za nepríjemného chladného a upršaného počasia prehliadkou tamojšieho cintorína a kladením vencov k soche armádneho generála Ludvíka Svobodu i k Pamätníku sovietskej armády vo Svidníku.
Karpatsko-duklianska operácia sa začala v priestoroch Duklianskeho priesmyku 8. septembra 1944. Bola veľkou pomocou, ktorú si vyžiadalo Slovenské národné povstanie (SNP). V celej Východokarpatskej operácii (Karpatsko-duklianskej aj Karpatsko-užhorodskej) stratili vojská Červenej armády 21.000 vojakov a 84.000 utrpelo rôzne zranenia. Jednotky 1. československého armádneho zboru priniesli tiež veľké obete, o život prišlo 844 vojakov a 4068 bolo zranených.
Popoludní sa v areáli známeho prírodného múzea v Údolí smrti medzi obcami Kapišová a Kružlová uskutoční ukážka bojov, ktorú pripravil košický Klub vojenskej histórie Krasnogvardejci. \"Ruskí aj nemeckí vojaci v dobových uniformách spolu s mechanizmami, aké existovali počas druhej svetovej vojny, predvedú ukážky bojov na miestach, kde počas vojny padlo množstvo ľudských životov, \" povedal primátor Svidníka Michal Bartko. Dodal, že prvá časť osláv vyvrcholila v piatok v poľskom meste Dukla.
 

Vyberte región